divendres, 18 de maig del 2012

Fem un collage


Per elaborar un collage primerament hem de fer una pluja d’idees sobre que volem fer. Un cop ho tenim decidit agafem un tros gran de paper d’embalar i fem el primer esbós.

Tot seguit, pensem el material amb el que el volem fer, i calculem les quantitats que necessitarem aproximadament.

Comencem a posar cola, i poc a poc anem enganxant allò que volem. Esperem que s’assequi i després ho pintem.

El collage que a continuació presento es tracta d’un avió amb moltes banderes al seu voltant. En primer lloc hem fet el dibuix de l’avió, els núvols, i la quadricula de les banderes.

Tota la part de l’avió ha estat omplerta amb arròs i petites parts amb llenties, els núvols amb cotó fluix de color blanc, i les divisions de les banderes amb macarrons pintats de negre.

Les banderes han estat elaborades amb macarrons, pasta en forma d’estrelletes i fideus. Un cop llest, s’ha pintat cada bandera dels colors pertinents.

A les finestres de l’avió, per finalitzar hi hem col·locat una foto de cada un dels membres que hem col·laborat en aquesta elaboració.





dilluns, 14 de maig del 2012

El cercle cromàtic i gradació de colors


Per elaborar un cercle cromàtic, primerament s’han de tenir clars quins són els tres colors primaris: GROC, MAGENTA i CIAN.

Un cop tenim clars aquests colors, ens disposem a dibuixar un cercle sobre una cartolina, i aquesta la dividim el 12 parts. Agafarem un regle llarg, i farem una línia que creui tot el cercle passant pel centre. Tot seguit, amb l’escaire i el cartabó, anirem dividint aquest cercle en 12 parts, utilitzant l’angle de 30º.



Els tres colors primaris, han  d’anar separats entre si de 3 separacions per tal que quedin així:

Un cop posats els tres colors primaris, es comença a fer una barreja a parts iguals per obtenir els colors secundaris.

I per finalitzar, fem una barreja dels colors primaris amb els secundaris a parts iguals per obtenir els colors terciaris.

Cada color del cercle cromàtic té assignat un número de l’1 al 12, començant pel groc amb el número 1 i en el sentit contrari a les agulles del rellotge.




Les gradacions de colors es fan amb els colors primaris, i amb el blanc i el negre que s’anomenen colors neutres. El cas que mostraré a continuació es de la gradació del blanc i el negre.

Per realitzar-ho, primer de tot amb un llapis es dibuixen les formes que voldrem fer per la gradació. Tot seguit, quan ja ho tenim llest pintem dues formes més grans que les altres, una de blanc i l’altre negre, les quals seran els extrems.

Tot seguit, agafem el color negre i li tirem una gots de blanc, i així successivament, fins aconseguir que el negre passi a ser pràcticament blanc.

Quan ja tenim el cercle cromàtic i la gradació de colors, elaborem un mural amb paper d’embalar.

dimecres, 2 de maig del 2012

Elaboració d'una titella


Primer de tot, necessitem saber quin material utilitzarem per poder realitzar una titella.
  • Globus
  • Venes de guix
  • Recipient amb aigua
  • Un tros de cartró
  • Tisores
  • Tela
  • Agulla i fils de colors
  • Pintura de diferents colors
  • Vernís
  • Pinzells


Un cop tenim el material pensem allò que volem fer (un gat, un pallasso, un monstre,etc). Tot seguit ens disposem a realitzar la nostra titella. I per poder entendre-ho tot, pas a pas, sense perdre’ns, ho aniré explicant punt per punt.

  1. Inflem el globus tant gran com vulguem que sigui la mida del cap (aconsellable que sigui més gran que el puny de la nostra mà).
  2. Agafem el recipient amb aigua i les venes de guix tallades a tires. Mullem el guix en el recipient i l’anem posant per sobre del globus, cobrint totes les parts menys la part del nus. A la part del nus i posarem el tros de cartró per fer el coll, també cobert amb guix.
  3. Tot seguit ens disposem a fer els detalls de la titella. Podem fer-los primer amb cartró o paper de diari, segons la forma que vulguem, i després els unim al cap amb més guix.



Fem tantes capes com sigui necessari per tal de que quan quedi sec no hi hagi problemes de que es trenqui o s’enfonsi alguna part del cap.


Ho deixem assecar.
  1. Quan ja el tenim sec, amb unes tisores tallem el globus i el traiem amb molt de compte.
  2. Ens posem a pintar-ho. Primer de tot la base general de la titella, en aquest cas el color verd. I després seguiríem amb els detalls petits (ulls, boca, nas..).
  3. Quan ja tinguem tots els detalls fets, deixem que s’assequi. Un cop sec, posem vernís per tot el cap per tal d’enfortir-lo.




Fins aquí tindríem el cap de la titella. Tot seguit, el cos.

  1. Agafem el tros de tela i amb un guix hi dibuixem la forma del cos. Amb un fil del mateix color de la tela, comencem a cosir.
  2. Deixem un forat per poder entrar la mà, i un altre forat per posar el cap.
  3. Un cop tenim tot el cos cosit, li donem la volta i li enganxem el cap amb cola.
  4. Per últim afegim els detalls com ara les mans, els peus, la cua, o altres coses que hi vulguem posar.